Lichtenvoorde

Lichtenvoorde “Keistad”

Bij de “ligte voorde”bouwde Gieselbert van Bronckhorst, heer van Borculo, in 1277 de burcht “Lichtenvoorde”. Lichtenvoorde kwam in 1776 in bezit van prins Willem V, een nazaat van Prins Willem van Oranje. De band tussen Lichtenvoorde en de Oranjes bleef in de loop der eeuwen bestaan. Zo heeft Koning Willem-Alexander tot op de dag van vandaag o.a. de titel “Heer van Lichtenvoorde”. Lichtenvoorde staat in de regio te boek als Keistad. Deze naam dankt zij aan de ruim 20.000 kg zware zwerfkei die schoenmakers in het verleden van het Vragenderveld naar de Markt hebben getrokken. De Koningssteen is geplaatst ter ere van het zilveren koningsschap van Koning Willem III en is een monument dat symbool staat voor de volharding en het doorzettingsvermogen van de Lichtenvoordse bevolking, die sindsdien als “Keienslöppers”door het leven gaan.

Het centrum van Lichtenvoorde, met de Markt als rustpunt in het bruisende winkelcentrum, heeft het karakter van een horecaplein met cafés, restaurantjes en terrassen. Op vrijdagavond is er koopavond.

Wonen en werken in Oost Gelre

Oost Gelre is een aantrekkelijke gemeente om in te wonen en te leven. Zowel in de grote kernen als in de kleine kernen komen inwoners goed aan hun trekken; een prachtig landschap, veel rust, volop ruimte, voldoende winkel- en uitgaansgelegenheden en tal van sociale, culturele en onderwijsvoorzieningen, verenigingen en sportclubs.

Ook voor het bedrijfsleven is Oost Gelre interessant. Oost Gelre ligt in het oostelijk deel van de Achterhoek en is goed bereikbaar. Vele regionale bedrijven en instellingen hebben zich hier gevestigd. Op dit moment telt de gemeente 150 hectare goed ontsloten bedrijventerrein en biedt aan vele mensen werk. Bestaande bedrijventerreinen worden opgeknapt en er worden ook nieuwe bedrijventerreinen ontwikkeld, zodat ondernemers nog volop keuze hebben wat betreft locatie, inrichting en perceelgrootte