Groenlo Vestingstad

Groenlo - ook wel Grolle, Grünloh, Grol, Gronlo genoemd – werd gesticht rond het jaar 610 en kreeg in 1277 stadsrechten. De naam Groenlo kom t van “groen bos”. De stad is vooral bekend vanwege haar roemruchte verleden. De Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden in de 16e en 17e eeuw heeft diepe sporen achtergelaten. Met name in en om Groenlo is er hevig strijd gevoerd. Ter verdediging van de stad zijn vestingwerken aangelegd, zowel in en direct om de stad. Groenlo was dan ook een beducht bolwerk. De stad werd tijdens die oorlog door de Spanjaarden bezet. Op 19 augustus 1627 ontzette Prins Frederik Hendrik Groenlo na insluiting door een circumvallatielinie. Wie nu Groenlo bezoekt kan kennis maken met een stad waar de historie opnieuw tot leven is gebracht. Het stratenpatroon in de binnenstad met de stadsgracht is onmiskenbaar dat van een vesting. Er zijn replica’s van de kanonnen op de stadswallen geplaatst. Om de twee jaar wordt de historie letterlijk tot leven geblazen. De Slag om Grolle wordt nagebootst en brengt de geschiedenis weer dichter bij. Het roemrijke verleden wordt dan weer tastbaar. In Groenlo zijn vele historische gebouwen gerestaureerd en de grachten en bastions zijn goed beleefbaar. Het centrum van Groenlo, met de Markt als uitgangspunt, heeft het karakter van een kleinschalige en knus centrum met plaats voor de dagelijkse boodschappen.

Wonen en werken in Oost Gelre Oost Gelre is een aantrekkelijke gemeente om in te wonen en te leven. Zowel in de grote kernen als in de kleine kernen komen inwoners goed aan hun trekken; een prachtig landschap, veel rust, volop ruimte, voldoende winkel- en uitgaansgelegenheden en tal van sociale, culturele en onderwijsvoorzieningen, verenigingen en sportclubs.
Ook voor het bedrijfsleven is Oost Gelre interessant. Oost Gelre ligt in het oostelijk deel van de Achterhoek en is goed bereikbaar. Vele regionale bedrijven en instellingen hebben zich hier gevestigd. Op dit moment telt de gemeente 150 hectare goed ontsloten bedrijventerrein en biedt aan vele mensen werk. Bestaande bedrijventerreinen worden opgeknapt en er worden ook nieuwe bedrijventerreinen ontwikkeld, zodat ondernemers nog volop keuze hebben wat betreft locatie, inrichting en perceelgrootte.