Arfgoodroute

Cultuurhistorisch "arfgood" (erfgoed)

De Arfgoodroute is een met groene ANWB routeborden bewegwijzerde fietsroute van ca. 45 km door het coulisselandschap in de omgeving van Groenlo, Lichtenvoorde en het Duitse Zwillbrock. Deze aantrekkelijke route verbindt 9 toeristische attracties en bezienswaardigheden, die allen iets vertellen over het cultuurhistorisch “Arfgood” (erfgoed) van de Achterhoek en doorkruist de natuurgebieden Zwillbrocker Venn en Vragenderveen.

Maak onderweg kennis met het boerenleven van weleer in het openluchtmuseum Erve Kots. Kom kijken en proeven hoe kaas wordt bereid in de kaasboerderij van de familie Weenink en ontdek hoe volgens eeuwenoude traditie Korenmolen de Vier Winden wordt bediend. Het Stadsmuseum en de Stadsboerderij in Groenlo tonen de culturele geschiedenis van Groenlo en ook een bezoek aan de Barokkerk in Zwillbrock is zeer de moeite waard!

Kleine impressie van de toeristische bezienswaardigheden langs de route:

Openluchtmuseum Erve Kot
s
Museum / herberg / hotel Erve Kots toont de wereld van de Achterhoekse boer van voor de wereld van de mechanisatie. Je ziet hier hoe de boer eeuwenlang leefde, woonde en werkte. Er is een brouwlokaal waar ambachtelijk bier en een pilsener gebrouwen wordt en een tentoonstellingsgebouw waar verschillende exposities tentoongesteld worden. Voor een impressie en meer informatie kun je kijken op www.ervekots.nl

Kaasboerderij Weenink
Hier wordt nog op traditionele wijze Boerenkaas gemaakt in vele verschillende soorten en smaken. Koeien produceren melk uit gras en met de film “van Gras tot kaas” krijg je een duidelijk beeld wat er allemaal gebeurt op de kaasboerderij en hoe de producten gemaakt en verkocht worden. Tevens kun je hier terecht voor Boerengolf en voor boerenbiljart! Een rondleiding door de kaasmakerij is ook mogelijk op afspraak. Meer informatie op www.kaasboerderijweenink.nl

Stadsmuseum en Stadsboerderij Groenlo

In het Stadsmuseum Groenlo staat de 80-jarige oorlog centraal. Welke invloed deze oorlog op Groenlo heeft gehad, wordt je duidelijk als je de rondgang maakt door het museum. In de filmzaal kun je de film bekijken die een perfect beeld geeft van de invloed van de 80 jarige oorlog in Nederland en de rol die het stadje Groenlo daarin gespeeld heeft.

De Stadsboerderij Grolle dateert van 1623. Het is een zeer gaaf voorbeeld van een vroeg 17e-eeuwse stadsboerderij, de enige in Groenlo en verre omgeving. Hoewel de toog uit 1623 afkomstig is uit een ander pand, is het geheel een zeer fraai en historisch belangwekkend gebouw. En is de boerderij een deel van de identiteit van de stad en zijn bewoners. In de potstal is een theeschenkerij ingericht, hier kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie, thee of fris, eventueel in combinatie met een kontenklopper, de specialiteit van het huis.

Meer informatie op www.stadsmuseumgroenlo.nl en www.stadsboerderijgrolle.nl

Natuurpark de Leemputten
Het is een prachtig natuurgebied van 80.000 m², ontstaan door het afgraven van leem voor een voormalige steenfabriek. In de loop der jaren is hier op natuurlijke wijze een uniek stukje landschap ontstaan, bestaande uit diverse met riet begroeide plassen en eilanden met een gevarieerd bomen- en plantengroei. Vele soorten dieren leven en broeden hier. Het gebied is vrij toegankelijk en men kan er waterfietsen, is er een terras en kan men er klootschieten. Meer informatie op www.de-leemputten.nl

Het Zwillbrocker Venn
Het Venn is ca. 175 ha en vormt een belangrijke schakel in het grensoverschrijdende netwerk van natuurgebieden. Het gebied herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Midden Europa en sinds jaren broeden er ook flamingo’s in het Venn. Een blik vanuit de uitkijktoren is zeker de moeite waard.

De parochiekerk St, Franziskus

Deze kerk diende in 1811 als kloosterkerk van de aangesloten Minorietengemeenschap. De eerste steen van het huidige kerkgebouw werd gelegd in 1717. De kerk heeft een prachtig interieur in Barokstijl. Alle altaren en beelden zijn vervaardigd uit eikenhout. De gehele inrichting is nog in de oorspronkelijke staat.

Biologisch station Zwillbrock
In het station is een permanente biologische tentoonstelling te zien met een overzicht van de flora en fauna in Westmünsterland. Kijk voor meer informatie op www.bszwillbrock.de

Vragenderveen
Het Vragenderveen is een uitgestrekt, moerassig gebied. Niet alleen veen, ook moerasbos, bloemrijk hooiland, heide en beken zijn er te vinden. Bovendien leven hier planten en dieren die steeds zeldzamer worden. Vanwege de kwetsbare natuur is het gebied alleen toegankelijk onder leiding van een gids met excursies. Aanmelden en informatie over die excursies kun je vinden via de VVV in Lichtenvoorde. 0544-375775 of via info@vvvlichtenvoorde.nl

Korenmolen de Vier Winden
Vroeger stond op deze plaats een achtkantige korenmolen van het type grondzeiler, gebouwd in 1862. In 1958 werd besloten de oude molen te slopen en een hoge molen daarvoor in de plaats te bouwen. De molen is bij voldoende wind alle dagen in bedrijf voor het malen van consumptiegranen, hoofdzakelijk tarwe, boekweit, rogge, gerst en mais. Bij de molen is een streekwinkeltje waar je o.a. de lekkere producten van de molen kan kopen.Het Hap-Trap arrangement


De Arfgoodroute is het uitgangspunt voor het arrangement.

Sportief, cultureel en ontspannend bezig zijn èn heerlijk genieten van typisch Achterhoekse gerechten is mogelijk van woensdag t/m zondag met een uniek Hap-Trap arrangement. Bij de VVV Groenlo en bij VVV Lichtenvoorde is het arrangement te koop, bestaande uit de bewegwijzerde Arfgood - fietsroute en coupons voor 4-gangen met Achterhoekse specialiteiten.

Trappen
De Achterhoek, bekend om haar afwisselend coulisselandschap en cultuurhistorisch “arfgood” (erfgoed), is uitstekend per fiets te verkennen middels de Arfgoodroute. Deze route is het uitgangspunt voor het arrangement. De 45 kilometer lange bewegwijzerde fietsroute verbindt 9 toeristische attracties en bezienswaardigheden in de omgeving van Lichtenvoorde, Groenlo en het Duitse Zwillbrock. Deze vertellen allen iets over het cultuurhistorisch “arfgood” van deze streek. Maak onderweg kennis met het boerenleven van weleer in het openluchtmuseum Erve Kots en in de Stadsboerderij van Groenlo. Kom even kijken en proeven hoe kaas wordt bereid in de kaasboerderij van de familie Weenink en ontdek hoe volgens eeuwenoude traditie Korenmolen de Vier Winden wordt bediend. Het Stadsmuseum Groenlo toont de industriële en culturele geschiedenis en ook een bezoek aan de Barokkerk in Zwillbrock is zeker de moeite waard.

Happen
Onderweg wordt bij 4 pleisterplaatsen, telkens tegen inlevering van een coupon, wordt één gang van het Arfgoodmenu geserveerd. ’s Ochtends wordt gestart met een kop koffie of thee met een snee Pillewegge. Net over de grens heeft de Duitse kok een speciaal “arfgood-broodje” bereid. Na de “verbranding” hiervan wacht verderop een heuse Achterhoekse hap. De laatste gang bestaat uit een ambachtelijk bereid Arfgoodtoetje van hangop, kwark, yoghurt met vruchten. Voor kinderen is er een speciaal kindermenu samengesteld.

Prijzen
De prijs voor het Hap - Trap arrangement bedraagt € 31,50 voor volwassenen en € 16,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Het arrangement is zonder voorafgaande reservering bij de VVV in Groenlo (0544-461247) of VVV Lichtenvoorde (0544-375775) en bij Kaasboerderij Weenink in Lievelde (0544-371446) te koop.

Groepen van meer dan 10 personen moeten vooraf reserveren, dit i.v.m. de inkoop van waren en eventueel extra inzet van personeel. Het arrangement is voor groepen op maat uit te breiden met rondleidingen, en/of bezichtigingen bij de attracties aan de route. Denk hierbij aan boerengolf, een kaas- of bierproeverij. Het arrangement is voor groepen € 30,- p.p.