Stoomhoutzagerij Nahuis

Museum, Erfgoed

Museum /stoomhoutzagerij

De stoomhoutzagerij dateert van de voorlaatste eeuw en is voortgekomen uit een radmakerij, die reeds in 1850 bestond. Het houtzagen gebeurde in die tijd nog geheel met de hand; het zogenaamde kraanzagen was toen gebruikelijk. De te zagen boom kwam op een soort bok te liggen boven een diepe kuil. Boven de boom was een stellage aangebracht. In de kuil en op de stellage namen werklieden plaats, die met een grof getande zaag de boom tot balken of planken verwerkten.

Omstreeks 1918 werd de zagerij gemechaniseerd door de aanschaf van een één-cillinder liggende stoommachine, die door de firma Meer (nu Mannesmann) te Mönchengladbach (Duitsland) werd gebouwd. Deze stoommachine, die gebouwd is in 1897, is tot 1977 in bedrijf geweest. Er bestaat naar alle waarschijnlijkheid geen tweede exemplaar van. De stoommachines worden gevoed door een stoomketel met een inhoud van 13.000 liter water. Deze ketel wordt gestookt tot een druk van 13 bar is opgebouwd. Dit opstoken duurt 8 uur!! Naast de stoomhoutzagerij is de, uit 1910 afkomstoge houtdroogloods, in ere hersteld. In deze loods staan allerlei machines opgesteld, die tientallen jaren dienst hebben gedaan bij de houtbewerking in de timmerplaatsen. De verzameling die geschonken is door de heer Annevelink uit Winterswijk, bevat o.a. machines voor de machinale bewerking bij het zagen, schaven, draaien en boren. Daarnaast is er een radmakerij aanwezig, waarmee in vroeger tijden de wielen van de boerenwagens werden gemaakt. Dit alles is weer bedrijfsklaar opgesteld en wordt aangedreven via authentieke aandrijfassen en riemen die aan de zoldering zijn bevestigd.

Op de eerste verdieping staan honderden handwerktuigen opgesteld, zoals beitels, schaven, boren en profielschaven. Een aantal keren per jaar is het museum voor publiek geopend. U kunt dan met eigen ogen zien hoe al 100 jaar met deze machines gewerkt wordt. Alles zal in vol bedrijf zijn. Een herkenning voor de ouderen, een belevenis voor jongeren!

De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen € 4,- en voor kinderen tot 12 jaar € 2,-. Aanmelden is niet nodig, alleen voor groepen boven ca 30 personen raden we aan dit even te laten weten. In overleg kan er een extra draaidag georganiseerd worden waarbij de installatie onder stoom gebracht wordt. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de groepsgrootte, maar bedragen minimaal € 300,- Een "droog" bezichtiging is ook mogelijk waarbij de installatie niet in werking is. De kosten hiervoor zijn, afhankelijk van de groepsgrootte, minimaal € 75,- Inlichtingen : W. de Ridder Tel: 0544-463489 Email : info@stoomzagerij.nl

Contactgegevens

Winterswijkseweg 47-49
7141 DM Groenlo
www.stoomzagerij.nl T 0544 463 489

Winterswijkseweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
7141 DM, Groenlo

Extra informatie

Prijs
Prijs vanaf 4
Jeugd prijs vanaf 2
Jeugd Kaartverkoop URL Jeugd t/m 12 jaar € 2,00
Huisdieren
Huisdieren Huisdieren niet toegestaan
Zien, Doen & Beleven
Rondleidingen Ja
Demonstraties Ja
Collectietype 1 gereedschap en meetinstrumenten
Type museum ambacht,gereedschap en meetinstrumenten
Kaartverkoop Kaartverkoop voor aanvang