Lichtenvoorde. Een cultuurhistorische fietstocht

Fietsroute

Het prachtige coulisselandschap in de omgeving van Lichtenvoorde is eeuwenlang beïnvloed door het agrarisch gebruik ervan. Al in de prehistorie was er sprake van bewoning en landbouw. In de loop van de eeuwen werd de exploitatie van het land steeds beter georganiseerd, waardoor het landschap voortdurend veranderde.

De erfgoedroute neemt u mee op een tocht langs diverse sporen en overblijfselen van deze agrarische landschapsgeschiedenis. Al fietsend komt u langs belangrijke landschappelijke elementen zoals de Lievelder Es, de Vragender Es en het Vragenderveen. Ook rijdt u langs monumentale boerderijen, zoals Erve Kots en boerderijcomplex Pillen. Daarnaast maakt u kennis met andere aspecten die specifiek zijn voor de omgeving. Zo heeft het katholicisme lange tijd een bijzondere plek gehad in het leven van de bevolking. Dat is zichtbaar in de diverse kerken en kloosters in deze streek. In de negentiende eeuw ontkwam ook de regio Lichtenvoorde niet aan de industrialisatie. Ook deze ontwikkeling zult u te zien krijgen tijdens de route, in de vorm van industriële monumenten en huizen van plaatselijke ondernemers. Als laatste is een klein deel van de route gewijd aan de sporen die het Beleg van Grol in 1627 in de omgeving heeft achtergelaten.
Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht door Lichtenvoorde en omgeving laat u kennismaken met het glooiende boerenland en de veelzijdige geschiedenis van Lievelde, Vragender en Lichtenvoorde. De route vormt een tweeluik met Groenlo. Een cultuurhistorische fietstocht.
De cultuurhistorische fietstocht Lichtenvoorde is verkrijgbaar bij VVV Oost Gelre voor € 9,95.

Contactgegevens

Markt 11a
7131 DG Lichtenvoorde
info@vvvlichtenvoorde.nl T 0544 375 775

Markt Model.NdtrcItem.HouseNumber
7131 DG, Lichtenvoorde