Lichtenvoorde

Stad of Dorp

De geschiedenis van het dorp begint circa 1277. Gieselbert van Bronckhorst bouwt in die tijd Burcht Lichtenvoorde bij een gemakkelijk doorwaadbare plaats (“lichte” en "voorde") in het centrale bekengebied.

Buurtschappen en havezaten
Lichtenvoorde maakt in die tijd deel uit van de Heerlijkheid Borculo, een gebied zo groot als nu de gemeente Berkelland, maar dan zonder Ruurlo. Het bestaat dan uit de b­uur­schappen Vragender, Lichtenvoorder Bosch, Lievelde en Zieuwent, plus de havezaten, Tongerlo en Harreveld.
Hertogdom Gelre
De heerlijkheid Lichtenvoorde behoort sinds 1397 aan de graven van Bronkhorst. Gisbert II draagt de leenheer­schappij van de heerlijkheid in 1406 over aan het prinsbisdom Münster. Het geslacht Bronkhorst sterft in mannelijke lijn uit. Daardoor komt heerlijkheid door een uitspraak van het Hof van Gelre in 1615 weer in handen van het hertogdom Gelre en de graafschap Zutphen.
Persoonlijk bezit Oranjes
Stadhouder Willem V, Prins van Oranje, koopt bij akte op 27 december 1776 de heerlijkheid Lichtenvoorde. Tot aan de Bataafse Revolutie in 1795 blijft het persoonlijk bezit van de Oranjes. Prinses Beatrix draagt nog steeds de titel 'Vrouwe van Lichtenvoorde'.
Stadsrechten
Lichtenvoorde wordt in oude akten stad genoemd. Er is echter geen datum bekend waarop stadsrechten zijn verleend. Lichtenvoorde is altijd wel als een stad omgracht en verdedigbaar geweest.
Rooms-katholieke gemeenschap
Lichtenvoorde behoort geruime tijd tot het bisdom Münster. Ondanks de calvinistische invloed door de Staatse overheid blijft het een rooms-katholieke gemeenschap.
Keienslöppers
Op de Markt van Lichtenvoorde staat een zwerfkei van ruim 20.000 kg. Het verhaal gaat dat 99 Lichtenvoordse schoenmakers die de kei in 1874, ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koning Willem III, vanuit het Vragenderveld naar het centrum sleepten. Hemelsbreed een afstand van ongeveer vier kilometer.
De eerste en tweede leeuw
Aan dat gesleep dankt Lichtenvoorde haar bijnaam "Keistad" en heten de inwoners "Keienslöppers" (Keislepers). Bovenop de kei zit tegenwoordig een stenen leeuw, ontleend aan het wapen van de heren van Bronckhorst. Oorspronkelijk was het een liggende versie. Die werd in 1897 vervangen door een zittende met het wapen van Lichtenvoorde onder de voorpoot. Dat gemeentewapen kreeg Lichtenvoorde op 28 september 1891 en verbeeldt een leeuw en een burchttoren.
Derde leeuw
De tweede leeuw is medio jaren 60 verweerd en door vandalisme beschadigd. De gemeente Lichtenvoorde geeft dan aan beeldhouwer Ebner uit Bocholt opdracht een nieuwe te maken. Op 15 oktober 1966 heeft Lichtenvoorde haar derde leeuw mét het gemeentewapen. Oost Gelre nieuwe gemeente Lichtenvoorde is samen met de kernen Harreveld, Lievelde, Vragender en Zieuwent - met uitzondering van de periode 1798 en 1811 - altijd zelfstandig geweest. Daar komt op 1 januari 2005 een einde aan. Dan voegt het Rijk de gemeente samen met Groenlo, het dorp Mariënvelde (gemeente Ruurlo) en het dorp Zwolle (gemeente Eibergen). De officiële naam van de nieuwe gemeente wordt: "Oost Gelre" en de officieuze "Groenlo-Lichtenvoorde".

Contactgegevens

Lichtenvoorde

Markt 11a
7131 DG Lichtenvoorde

Markt Model.NdtrcItem.HouseNumber
7131 DG, Lichtenvoorde

Extra informatie

Provincies
Provincie Gelderland
Marketing
Pay Off Uutblaoz'n, relaxen en genieten van het leven!