De N.H. Calixtuskerk

Attractie, Kerk, Rondleiding

De N.H. Calixtuskerk te Groenlo.

De Oude Calixtus is niet alleen een fraaie laatmiddeleeuwse kerk in het hart van Groenlo, maar ook een multifunctioneel podium, een aangename omgeving voor rouw en trouw, een droge marktplaats voor vraag en aanbod, een ontmoetingsplek voor educatie, cultuur, religie en ontspanning.
De Oude Calixtus is een laatgotisch kerkgebouw met toren en staat aan de Mattelierstraat 5 in het Gelderse Groenlo. De kerk, een rijksmonument, is eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken, waarbij de (stads)toren in handen is van de Gemeente Oost Gelre. De grond waarop het gebouw staat, evenals het achterliggende kerkhof zijn eigendom van de Hervormde Gemeente Groenlo. Binnen in het gebouw kunnen we een grote tweedeling zien tussen het koor en het schip. Het koor is de thuisbasis van de Hervormde Gemeente en dient als kerkelijk centrum voor de erediensten en nevenactiviteiten. Door middel van een glazen wand is het koor gescheiden van het schip met 2 zijbeuken, een ruimte van 600 m2 die open staat voor een zo breed mogelijk gebruik.
Mijn schilt ende betrouwen...
Een meeslepende en unieke multimediashow in de middeleeuwse Oude Calixtuskerk in Groenlo. Beleef de belegering en verovering in 1627 van de oude vestingstad Grol. Sta oog in oog met de roemruchte veldheer en stadhouder Frederik Hendrik.
De slag om Grolle
Het is de warme zomer van 1627. Grol is in Spaanse handen. Stadhouder Frederik Hendrik wil deze belangrijke vesting in het oosten van Nederland veroveren door binnen één week de stad te omsingelen en rondom de vesting een circumvallatielinie op te werpen. Hierdoor kan niemand Grol nog in of uit. De Spanjaarden in de belegerde stad, onder aanvoering van de koppige Matthijs van Dulcken, zijn vastbesloten de stad tot het uiterste te verdedigen tegen de Protestantse ketters. Pastoor Fabritius bidt vurig om het behoud van zijn Sint Calixtuskerk voor de Rooms Katholieken. Alle hoop is gevestigd op een tegenaanval op de belegeraars door het immense Spaanse leger onder graaf Hendrik van den Bergh, dat de stad snel nadert.
Hoe zal dit aflopen...?
Kom naar de Oude Calixtuskerk in Groenlo om het verhaal zelf mee te maken. Ervaar de Slag om Grolle in dit unieke historische decor. Leef mee met de aangrijpende belevenissen van negen hoofdpersonen. Zo wordt geschiedenis een levende wereld met mensen van vlees en bloed.
Het schip: bijzonder en sfeervol
Het 'schip' is de grootste ruimte van de Oude Calixtus, het deel waar vroeger de kerkgangers zaten. Deze ruimte is nu geschikt voor verschillende soorten activiteiten en evenementen, zoals concerten, voorstellingen, exposities, symposia, lezingen en presentaties voor een groter publiek. De specifieke karakteristieke uitstraling van deze ruimte maakt uw activiteit of evenement extra bijzonder en sfeervol.

Dag Van Tot
Woensdag 13:30 16:30
Zaterdag 13:30 16:30

* Genoemde openingstijden gelden alleen in het zomerseizoen. Check vooraf de website van de kerk of informeer bij de VVV of de kerk open is of niet.

Mattelierstraat 5
7141 BP Groenlo