De H. Calixtusbasiliek

Attractie, Kerk, Rondleiding

De H. Calixtusbasiliek te Groenlo.

De plannen voor de bouw van de huidige "Nieuwe Calixtuskerk", zoals de kerk in de volksmond vaak genoemd wordt, (dit omdat de "Oude Calixtuskerk" op de markt staat en heel vroeger de katholieke kerk was), stammen uit 1902. Op 7 mei 1907 was de eerste steen legging en de inwijding van de kerk vond plaats op 16 juli 1908. Aannemer en bouwer van de kerk was Jac van Groenendaal uit Breda, voor de aanneemsom van ƒ 128.500,-(echte ouderwetse Nederlandse guldens). Het is een ongelooflijke prestatie dat dit prachtige, grote bouwwerk in 14 maanden gebouwd is. Daar hebben we wel mooi de "Kathedraal van de Achterhoek" aan overgehouden, een gebouw dat de moeite en het werk waard is om voor ons nageslacht te bewaren.
Torenklimmen
De toren van de H. Calixtusbasiliek is beeldbepalend voor de stad Groenlo. Het beklimmen van de toren is een unieke ervaring: een geweldig uitzicht over Groenlo en verre omgeving. Bij helder weer is het panorama wel 40 kilometer. De toren heeft een hoogte van 74.25 meter (bovenkant haan) en vanaf ongeveer 40 meter hoogte valt te genieten van een fantastisch uitzicht. Vakkundige begeleiders geven tijdens een rondleiding tekst en uitleg over de toren, de bouw van de kerk en alles wat samenhangt met deze unieke in 1908 opgeleverde Achterhoekse kerk. In de maanden juli en augustus bent u van harte welkom; op de vastgestelde tijden. Voor het beklimmen van de toren wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Kerkrondleiding
De kerkrondleiding is gratis; een vrijwillige bijdrage is welkom. Tijden: in de maanden juli en augustus alle dinsdag-, woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddagen van 14.00 – 16.00 uur.

Contactgegevens

De H. Calixtusbasiliek

Kerkstraat 8
7141 BA Groenlo
www.calixtus.nl T 06 55831347

Kerkstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
7141 BA, Groenlo