AVOG crash museum

Open Dag, Rondleiding, Tentoonstelling

Openstelling Avog Crash Museum

In het museum kunt u o.a. een film bekijken “De Luchtoorlog herleeft”, die in het kort de geschiedenis van de Luchtoorlog 1940-1945 boven de Achterhoek weergeeft. Behalve dat het museum een eerbetoon wil zijn aan de geallieerde vliegeniers die voor onze vrijheid hun leven offerden, geeft deze permanente tentoonstelling een beeld van de technische kant van de Luchtoorlog 1940 - 1945.
De luchtmachten van Groot Brittannië, Amerika en Duitsland brachten veel verschillende typen vliegtuigen in de strijd. Van een aantal hiervan - die in de Achterhoek neerstortten - ziet u in onze expositieruimte wat onderdelen, zoals o.a. vliegtuigmotoren, propellers, landingsgestellen, stukken vleugels, zuurstoftanks en cockpit-instrumenten. Ook ziet u onderdelen die zich tijdens het neerstorten aan boord bevonden, zoals vlieguitrusting, navigatiemateriaal (vliegerkaarten), boordwapens, vliegtuigmunitie en radio-installaties.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land ongeveer 6500 vliegtuigen neergestort; hiervan kwamen er circa 400 in de Achterhoek terecht. 90% van wat u in het museum ziet is sinds 1972 door ons opgegraven, de rest komt uit particulier bezit.
Van veel toestellen die opstegen in Groot Brittannië en Duitsland zijn de crashplaatsen nog steeds niet bekend, terwijl vaak ook de bemanningsleden nog als vermist te boek staan.
Behalve dat de AVOG wil meehelpen deze z.g. vermistenlijsten in te korten, wil zij vooral een stuk geschiedenis van de Achterhoek bewaren voor de toekomst.

Wanneer?

Dag Van Tot Toelichting
Zondag 3 december 2017 13:00 17:00

Toegangsprijzen

  Van Tot Toelichting
Volwassenen € 3.00
Kinderen € 1.50

Contactgegevens

AVOG's Crash Museum

Europaweg 34
7137 HN Lievelde

Europaweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
7137 HN, Lievelde